הטיפים שלי - איך בוחרים בעל/ת מקצוע שיתאימו לכם, מתוך כמה שפגשתם ושהגישו לכם הצעות מחיר:
*אני מתייחסת כאן להצעות מאדריכליות. הצעות מאדריכלים צריכות להישקל בדיוק באותה דרך (:
אתם מתכננים לשפץ/לבנות/להרחיב/לשנות את ביתכם.
כבר החלטתם פחות או יותר מה אתם רוצים, וגם הגדרתם תקציב מסגרת.
פניתם למספר אדריכלים וקיבלתם הצעות מחיר. הצעות זולות ויקרות. וגם כמה בינוניות.
הנה כמה טיפים שיעזרו לכם לקבל הצעות שתוכלו להבין ולהעריך בכלים שבידיכם:
טיפ ראשון:
בקשו מהאדריכלים לפרט בהצעת המחיר בדיוק מהם השירותים הכלולים בהצעה. האם כוללים בחירת מוצרים ואביזרים? האם כוללים פריסות לשירותים ולמקלחות? כמה אלטרנטיבות תכנוניות יוצגו בשלב הראשון ועוד.
רשימה עקרונית ולא ממצה של שירותים אפשריים תוכלו למצוא בפוסט "מרי פופינס-או - מה יש לאדריכלית בתיק?".
טיפ שני:
בקשו הצעת מחיר מדורגת עפ"י שלבי התכנון והביצוע, כך שתוכלו לדעת מהי עלות כל שלב – אם תחליטו לעצור את הפרויקט או אם היחסים שלכם עם האדריכלית לא יצלחו, לא תצטרכו לשלם את כל הסכום אלא רק עבור העבודה שכבר בוצעה.
טיפ שלישי:
החליטו בינכם לבין עצמכם באילו שירותים תהיו מעוניינים ומה מהשירותים מיותר בעיניכם, או שתרצו לבצע לבד. בקשו מהאדריכלית הצעה שכוללת רק את השירותים הרלוונטיים לכם, או הצעה מפורטת עפ"י שירותים כך שתוכלו להוסיף או לוותר על חלקים שונים.
ועל אף כל זאת ולמרות הכל:
טיפ רביעי- מעבר לכל:
לאדריכלית עבודות מהממות, הצעת המחיר סבירה, מכילה בדיוק את מה שתרצו לקבל, אבל- אין כימיה. מה עושים? לא חותמים. הדבר הכי חשוב בעיני מיד אחרי מקצוענות הוא הכימיה עם הלקוחות. אם אתם כאלו שיודעים בדיוק מה הם רוצים, או שאתם דווקא רוצים מישהי שתיקח אתכם יד ביד לפי טעמה וניסיונה. אם אתם מהמחליטים בהינף יד ואם אתם מהמתלבטים הגדולים: הכימיה ביניכם ובין האדריכלית, הנכונות שלה לעבור את התהליך בדרך שלכם, קריטית לתכנון. תהליך תכנון כמוהו כטיפול זוגי. בינכם לבין עצמכם וביניכם לבין האדריכלית. אין כימיה – ממשיכים לחפש.
טיפ חמישי:
סכמו מראש מהי עלותה של שעת עבודה. יש מקרים בהם האדריכל/ית יצטרכו לעבוד מעבר למסוכם בחוזה, למשל - כבר עברתם חלק משלבי העבודה, שילמתם לאדריכל/ית על מה שכבר נעשה ופתאום אתם מתחרטים, צריך לשנות משהו, לחזור לאחור-מה שמצריך מן האדריכל/ית עוד שעות עבודה. מקובל במצב כזה לגבות כסף עפ"י מספר שעות העבודה. סיכום מראש ימנע אי נעימות בהמשך.
טיפ שישי :
האם אתם יודעים לקרוא שרטוטים? ישנם אדריכלים "אולד סקול" שעדיין משרטטים בתוכנות דו מימדיות שלכל היותר מחליפות את העפרון והרפידוגרף. ישנם כמה (מכירה אישית) שעדיין משרטטים על נייר. כיום המגמה היא מעבר לתוכנות המאפשרות שרטוט תלת מימדי, כך שכאשר משרטטים קיר, מיד ניתן לראות אותו על המסך בצורתו התלת מימדית. היתרון ללקוחות הוא עצום: לא צריך להבין כל סימן וקו בתכנית, אפשר בקלות לראות את המוצר המוגמר שבועות וחודשים לפני שהקבלן בונה אותו בשטח.
כל אלטרנטיבה שמוצעת ניתנת להדגמה בצורה ויזואלית. (בסוגריים אציין שלתוכנות כאלו יש יתרונות נוספים מבחינת דיוק ותקשורת בין הגורמים השונים העובדים על הפרויקט, קבלת סיכום אמין של חומרים וכמויות שידרשו לביצוע ועוד)
לכן אם אתם לא דוברי "אדריכלית", מומלץ מאוד לבחור במי שעובדת בתוכנות כאלו (המובילה כיום בשוק הישראלי היא REVIT) בכדי שלא תצטרכו "תרגום" של התכניות ותוכלו להתרשם בעצמכם מהתוצר המוגמר.
לסיכום
האדריכלית היא אחת מבעלי המקצוע החשובים והמשמעותיים ביותר בתהליך המורכב שלפניכם, אם לא החשוב שבהם. היא יכולה להפוך את התהליך ליעיל, רציף, בעל תוצאה מעולה, מובן, צפוי ונעים, ויכולה לעשות גם את ההפך.
אדריכלית שמציעה הצעה גבוהה, לא בהכרח תהיה קשובה לרצונותיכם ולצרכיכם, ולא בהכרח מציעה את כל השירותים שאתם מעוניינים לקבל.
מצד שני, גם הצעה של אדריכלית המציעה שירותיה במחיר זול מאוד צריכה להדליק אצלכם נורת אזהרה: קחו בחשבון שהעבודה האדריכלית גוזלת זמן רב של מחשבה, תכנון ושרטוט, על מנת לקבל תוצר איכותי ומקצועי אשר יקלע לצרכיכם ולרצונותיכם וימנע בזבוז זמן וכסף. מי שעובד תמורת תשלום נמוך, יש סיכוי שלא ישקיע את מלוא תשומת הלב והזמן שלו בפרויקט שלכם, או שאינו מנוסה דיו ועלול לעשות טעויות קריטיות במהלך הדרך. ומהי הדרך? הכנתי מפה בפוסט הקיטבג. מוזמנים לקרוא
שיקלו את כל השיקולים ובחרו את מי שיוביל אתכם בדרך הטובה ביותר.
יכולים גם לבדוק איתי - אולי אני האחת?
בהצלחה!
Comentarios