בניין מעונות הכולל 244 מיטות במגוון סוגי דירות, חדר כושר, גינה קהילתית ובית קפה לרווחת התושבים באזור.

קירות ירוקים לאורך 3 חזיתות, התורמים לאיכות האוויר ולנראות הבניין ומהווים פתרון מעשי לצורך הגובר להוסיף שטחים ירוקים באזור בנוי.

המגרש עליו תוכנן הפרויקט נמצא ברחוב אלנבי 85 בעיר התחתית של חיפה, סמוך למושבה הגרמנית. 

מפלס הכניסה לבניין

סינרגיה

מעונות הסטודנטים לרפואה, הטכניון, חיפה

פרס ראשון בתחרות אדריכלים מטעם הטכניון.

בשיתוף אדריכל אלי קרמר

לאחר מחקר שביצענו שכלל בדיקה גיאוגרפית, אורבנית, היסטורית וחברתית ולאחר שהעברנו שאלון בין עשרות סטודנטים לרפואה בטכניון, היה ברור לנו שיש מספר נושאים שחייבים לבוא לידי ביטוי מבחינתנו בתכנון הבניין וסביבתו:

  • הבניין שוכן באזור בו מצויות שכונות שתושביהן מצויים במעמד סוציו אקונומי נמוך, ונוכחותם של סטודנטים יכולה לתרום לקהילה שבסביבה. לכן היה חשוב לנו ליצור אפשרות למפגשים בין הסטודנטים לבין האוכלוסיה שבסביבה.

  • הבניין הקיים המיועד להריסה משרה אוירת ניכור, המסדרונות אפלים, השטחים הציבוריים מצומצמים ואינם מזמינים, והפתיחות לרחוב ולאויר הפתוח מינימאלית. היה ברור לנו שאנו מעונינים להחדיר הרבה אור טבעי עד לפנים הבניין, ולאפשר קשר בין חוץ ופנים.

  • מהסקר שערכנו בקרב הסטודנטים עולה, כי הפרמטרים החשובים ביותר בעיניהם למעונות הינם פרטיות, אפשרות למפגש חברתי וללמידה קבוצתית, מרחב ותחושת ביתיות, פעילויות ספורטיביות זמינות. רובם ישמחו לקשר לקהילה הסובבת ולהשתתפות בפעילות התנדבותית.

  • העיר חיפה ידועה כעיר הסובלת מזיהום אוויר תמידי, ורחוב אלנבי בו שוכן הבניין הוא רחוב סואן – מה שצפוי להתעצם עם הרחבתו הצפויה בשנים הקרובות. אי לכך המגורים בו אינם אידאליים כיום. וחשוב היה לנו לתרום להפחתת הבעיה.

  • בניין חדש שישמש כמעונות לסטודנטים לרפואה יכול להוות השראה ומודל לשינוי בדרך המחשבה על הבניה בעיר, אשר תיטיב לא רק עם המתגוררים והשוהים בו, אלא עם השכונה כולה. בריאות הנפש והבריאות הגופנית של הדיירים, שותפות ושיתופיות מחד ופרטיות מאידך, כחלק מהגורמים המניעים של תהליך התכנון שביצענו, יכול להיות תחילתו של שינוי בדרך בה חושבים המתכננים על המעטפת של בניין חדש (או קיים) ועל שינוי והתאמה של האדריכלות המתחדשת בעיר בהתחשב בגורמים הגיאוגרפיים, החברתיים והאורבניים.

התכנון התבצע בשני כיוונים במקביל - מצד אחד דגש על ציבוריות וחדירה של המרחב העירוני-קהילתי הקיים, ומאידך מדרג אפשרויות לפרטיות של הסטודנט הבודד, מן החדר הפרטי ובתוך הדירה, דרך הירידה במערכת התנועה ועד היציאה לחלל הציבורי ואל מחוץ לבניין.

התכנון כולל גינה קהילתית-אורבנית-אנכית בקומות הראשונות של הבניין, אשר תפגיש את אנשי השכונה עם הסטודנטים ותאפשר פעילות משותפת שתוכל להוביל ליחסים חברתיים מחוץ לגבולות המוכר והידוע לשני הצדדים ולהשפעה הדדית מפרה על הצדדים. גינה כזו יכולה להפוך לעוגן חברתי בשכונה, ועם השנים כאשר הסטודנטים מתחלפים עדיין ישארו אותם תושבים מבקרים קבועים ובני בית באזורים אלו של הבניין. לכל אחד מהם יהיה "שטח" משלו אותו ימשיך לטפח, לתרום לאיכות האויר, לגדל לעצמו ירקות ופירות טריים לשימוש משפחתו, לחלץ עצמות ולהיות מעורב. האזורים הציבוריים כולם מונגשים.

למערכת הקיימת של "שביל חיפה"  אנו מחברים פיצול של שביל נוסף שעובר ממש דרך המגרש ומקשר בין שביל סטלה מאריס לבין שביל המושבה הגרמנית דרך הבוסתן הקיים בשטח הציבורי הפתוח שמדרום למגרש. השביל מאפשר למבקרים מן העיר ומחוצה לה הצצה לפרויקט הייחודי, כחלון ראווה להתרשמות מהייחודיות של הפרויקט וכדרך לעורר מחשבה בעוברים ושבים באפשרות להעתיק עקרונות מבניין זה למבנים נוספים.

הבניין עצמו במפלס הרחוב פתוח ומזמין, מאפשר שימוש בבית הקפה הציבורי המשקיף לרחוב ומאפשר כניסה אליו הן מתוך הבניין והן מהמדרכה הציבורית. המרחב הציבורי הכפול המשתרע בקומת הכניסה ובמפלס המרתף הנפתח לגינה פרטית, מאפשר יצירת מקומות, לשהייה אישית או קבוצתית של הסטודנטים.

האזורים שבין הדירות הם רחבים ומאפשרים מפגש ושהייה. האטריום סביבו מתנהל הבניין מאפשר קשר בין הקומות ובין הדיירים, וכן אור טבעי וקשר לחוץ, כולל נוף ייחודי לחיבור ים והר האופייני כל כך לעיר חיפה. ככל שעולים בקומות הבניין וחודרים פנימה לדירות, הופך החלל הציבורי לאזור לסטודנטים בלבד ומאפשר להם להינות גם מתחושת ה"ביחד" שלהם כקבוצה הומוגנית. עם זאת, מגוון טיפוסי הדירות בכל קומה מאפשר גם מפגשים פחות ברורים מאליהם, בין רווקים וזוגות, בין מגזרים שונים וכו'.

הדירות עצמן מגוונות במערכיהן ומתוכננות להשגת פרטיות מיטבית. רובן מחולקות בתת חלוקה לאזורים המשויכים ל-2 שותפים בלבד. המגוון שגם הוא מופיע בסקר שערכנו כאלמנט חשוב, מאפשר לכל אחד לבחור את הקונסטלציה המתאימה לו וכך להרגיש מתוך כך "בבית". דירה מודולרית המצויה בכל קומה מאפשרת שינוי התמהיל הקיים במידת הצורך אם יהיה שינוי בביקוש במהלך השנים, ולהפוך מדירה ל-4 שותפים ל-2 דירות לזוגות/ 2 שותפים/ יחיד.

המעטפת הכפולה המקיפה את הבניין, מאפיינת את החזיתות השונות בהתאם למיקומן הגאוגרפי והאורבני ומאפשרת שהות גם במרפסות שנמצאות בתווך. המעטפת מאפשרת סינון אויר, אור ורעש החודרים מבחוץ, ומאידך מאפשרת קשר לרחוב ולנוף. מעטפת זו מהווה פלטפורמה לגידול צמחיה בהתאם למפנה ולאופי הדיירים בדירות הצמודות. מצמחי נוי וכיסוי שיאפשרו הגברת סינון האויר והרעש במפנה הצפוני, דרך מרפסות הפונות לאור ברוב שעות היום ומאפשרות גידול צמחי מאכל והעשרה של התפריט האישי במזון טרי ובריא במפנה הדרום מערבי, ועד למרפסות רחבות המגדילות את השטח הפרטי, מצלות על החדרים בעונת הקיץ ומאפשרות גידול מגוון רחב של צמחי נוי ומאכל וקשר עין לגן הציבורי הסמוך במפנה הדרומי.  הרשת מבטיחה שגם אם לא כל הסטודנטים הם בעלי "אצבעות ירוקות" ניתן יהיה לשמור על הרמוניה במראה החזית.

קומה טיפוסית
מעונות הסטודנטים לרפואה

© 2019 by studio85

עיצוב ובניית אתרים: wix&me 

רוצים לשמור איתי על קשר ולקבל הודעה בכל פעם שפוסט חדש עולה לבלוג?

אשמח אם תצטרפו לרשימת התפוצה.

אני לא מטרידה ולא מעבירה הלאה את הפרטים - רק שולחת לכם מייל בכל פעם שעולה פוסט חדש לבלוג או במקרים נדירים בהם יש משהו חשוב אחר.