top of page

קריית אונו, עיר הממוקמת בתוך מטרופולין תל אביב ביקשה לבדל עצמה מהרשויות הסובבות אותה ע"י הצגת הייחוד שלה ותוך סימון הכניסות הראשיות. משאלון שהעברתי לכמה עשרות תושבים, עולה כי רבים מתושבי העיר מסתכלים על עירם במבט נוסטלגי, זוכרים את הפרדסים, את העץ הבודד בפרדס רייספלד, את הקהילתיות והכפריות שאפיינו את העיר בעבר. כמו כן ניתן ללמוד מהשאלון שהעיר, שרובה ככולה מיועדת למגורים ולשירותים לאותם תושבים, מציעה לתושבים ולמבקרים מן החוץ מספר אפשרויות אשר נחשבות בעיניהם כאיכותיות ומוצלחות. מן הבולטים שבין מאפייני העיר ציינו התושבים את הפארקים ואת הגינות הציבוריות המוצלחים, את הקהילתיות ואת מערכת החינוך המגוונת.

מצאתי שקיים קשר חזק של תושבים רבים לעירם, ומתוך כך נובע הרעיון הבסיסי של ההצעה: ה"סימון" של הכניסות לעיר הופך לאלמנט שימושי המשרת לא רק את גאוות היחידה של העיר אלא בה בעת גם תורם ומשרת את התושבים החיים בסביבת אותה כניסה לעיר.

בכל כניסה איתרתי מאפיינים ייחודיים הקושרים את האתר לסביבתו הקרובה והמרוחקת יותר, בתוך העיר ומחוץ לה. אלמנט הכניסה אשר הטיפולוגיה שלו זהה בכל 4 הכניסות הותאם על מנת להתייחס לאותם מאפיינים ובכך להתחבר למיקום הספציפי תוך כדי שהוא ניתן לזיהוי כ-1 מתוך 4, ובעתיד אף כ-1 מתוך רבים.

קרית אונו - תכנון הכניסות לעיר - תחרות אדריכלים

מַחְבַּרִים

עיצוב הכניסות לקרית אונו

פרס בתחרות

תחרות אדריכלים - תכנון הכניסות לקרית אונו

הצעתי כי ל-4 הכניסות יתווספו בעתיד אלמנטים תואמים מבחינת צורה וצבע, שימוקמו ברחבי העיר וישמשו לציון מקומות בעלי חשיבות היסטורית (מגדל המים, הבתים הראשונים של קרית אונו, פארק רייספלד, בית הספר הראשון וכד') או בעלי עניין (הספריה העירונית, מרכזי ספורט וקהילה וכיו"ב) כך יתאפשרו חיבור וריקמה של כל המרחב האורבני, זיהוי קל של אתרים ציבוריים בעלי עניין לקהל הרחב והרחבת "מסלול התפוז" של העיר.

הכניסות לקרית אונו
תכנון הכניסות לקרית אונו

רכיבי שער הכניסה לעיר נראים למרחוק בזכות גודלם וצבעוניותם ביחס לרכיבים האחרים של האזור, וברורים לכל מי שנכנס או יוצא את העיר – ברכב, ברגל או באופניים, וכן לתושבים המקומיים המוזמנים להשתמש בו מעשית או ליהנות ממנו במבט מתוך אזורי השהייה שלהם.

בחרתי להשתמש בקנה מידה אנושי וצנוע יחסית: חלק מחינה של קריית אונו הוא בצניעותה וביחס החם והביתי שהתושבים מרגישים שהעיר מעניקה להם. לכן גם מי שיעבור רגלית בכניסות המתוכננות לא ירגיש כאילו התגמד לנוכח איזה מונומנט אדיר, אלא ירגיש שהמקום מיועד גם לו, להנאתו ולשימושו.

בנוסף לאלמנט הפלדה הכתום הנראה למרחוק, בחרנו להנגיש את הכניסה בחושים נוספים. כך למרגלות ה"שער" ישתלו צמחי תבלין ריחניים, סמל העיר יוטבע בפלדה ויאפשר מישוש, באזורים המרוחקים מן הכביש ניתן יהיה לתלות פעמוני רוח. בכל כניסה משולבים באלמנט הפלדה עצים אשר מתקשרים רעיונית או נופית לסביבתם. בשעות הערב והלילה מואר האוביקט בנקודות אור זעירות הבוקעות ממנו ומפוזרות באופן אקראי על פאותיו וסביב גזעי העצים, כחלק מתמת הצניעות והנוסטלגיה עליה רצינו לשמור.

התיחסתי גם לחומה האקוסטית הבולטת כל כך בשוליים הצפוניים של העיר, אשר מבדלת את העיר שלא לטובה, ומשדרת הסתגרות ולא הזמנה. לכן האלמנט מחורר וחודר את החומות האלו במידת האפשר ומציע תוספת צבעונית ושימושית גם מעבר לה, בתוך אזורי המגורים עצמם, ובתוך כך מפחית את הסגירות הזו.

bottom of page