נתק טופוגרפי, תפיסתי וטכני בדמות גדר והעדר חיבור של דרך מתקיימים כיום באזור שבין מתחם בית החולים שיבא לבין שכונת רמת אפעל, השוכנת בשוליה המזרחיים של העיר רמת גן. מהפכת התחבורה אשר קורמת עור וגידים באזור גוש דן, מייצרת הזדמנויות ואפשרויות חדשות לחיבורים ולשינויי תפיסה. הסרת הגדרות סביב מתחם בית החולים המתוכננת לעתיד הקרוב, מזמנת גם היא שינוי בתפיסה ויצירת אזור אורבני חדש ומלא בהזדמנויות: הזדמנויות לחיבור בין שימושים שונים (קרייה רפואית-עיר-קרית חינוך-אזור תעסוקה). הזדמנויות למפגש בין תושבי האזור ומי שמבקרים. הזדמנויות לשהייה במרחבים חדשים שעד כה לא היו קיימים בסביבה. את|נח|תא - חיבור המציע הליכה נינוחה במדרון מתון ממערב למזרח, מרמת גן ועד מתחם בית החולים, תוך חיבור אנכי לנתיב הסואן צפון-דרום, מאפשר הפרדה מפלסית בין השניים מחד וקשר מיידי בינהם למי שזקוק לו.

אֶתְ נַחְ תָּא

חיבור בין עיר וקמפוס בשלושה צעדים

פרס בתחרות לתכנון החיבור בין בית החולים שיב"א לבין העיר רמת גן

בשיתוף סטודיו

da    da

לעיצוב תעשייתי

החיבור מושג ברצף של 3 מתחמי חוץ, הנושקים זה לזה ומייצרים מגוון של אזורים לשהות בהם: אם לתושבי העיר ולתלמידי קריית החינוך, ואם לעובדים, המטופלים והמבקרים של בית החולים המחפשים מקום מרגוע נטראלי בשהותם בבית החולים. שילוב של אלמנט מים המלווה את ההולכים, חומרים טבעיים וצמחייה עשירה מאפשר מקום מפלט, מאפשר מימוש לדחף האנושי המולד לחיבור עם הטבע (=ביופיליה) ובניגוד לאופי הבנוי והסואן של אזורים אותם הפרויקט מחבר. 

 

 

שלוש רצועות מתפרסות מצפון לדרום: במערב- העיר רמת גן כפי שהיא כיום במרכז- דרך רפאל איתן המתוכננת, הכוללת עורק תחבורה משמעותי ובינוי סביבה במזרח- קריית בית החולים. האתגר הוא ליצר חיבור בין שלוש הרצועות כך שתהיה זרימה טבעית של משתמשים בין הרצועות, תוך יצירה של אזור בעל משמעות ועניין למי שחולף דרכו, כמו גם מוקד משיכה שיהפוך אותו לא רק למעבר אלא גם למקום שהות.

 

 

 

 


אזור 1 (המערבי) מאופיין בטופוגרפיה מתונה, המקשרת בין אזור המגורים לבין המפלס העילי - דרך רפאל איתן, והמפלס התחתי שמתחת לתחנת הרכבת גם יחד. 

אזור 2 (המרכזי) מאופין מצדו הדרומי בטופוגרפיה רכה משתפלת, מלווה בגוף מים צר, ואילו בצדו הצפוני בשורת חללי מסחר ושירות אינטימיים המלווים את שביל התנועה הראשי בתוך המתחם. 

אזור 3 (המזרחי) ממשיך בצדו הדרומי את הטופוגרפיה הרכה, המלווה את גוף המים הזורם מאזור 2, ובצדו הצפוני מאפשר אורור ואור טבעי לחניון התת קרקעי העתידי שמתוכנן להבנות מתחת לחניונים הקיימים.

השוטטות והשהייה מצד אחד, והאפשרות ללכת בצורה יעילה ומהירה דרך המתחמים על מנת להגיע במהירות מתחנת הרכבת הקלה אל בית החולים או אל שכונות המגורים, מאפשרים נוכחות ותנועה במפלסים השונים ובכיוונים שונים, כך שיווצר מקום חי ונושם, מקום בו פוגשים אנשים, מקומות ושירותים שונים, כמו גם פינות מבודדות להרגע בהן.

שלושת המתחמים שקועים ביחס לסביבתם ומאפשרים התנתקות ברמה הויזואלית והקולית מהסביבה האורבנית הרוחשת. המעבר בינהם הוא בשיפוע מתון המאפשר נגישות והליכה נעימה. העליה והירידה בין המפלסים מתאפשרת במערך של מדרגות, דרגנועים ומעליות בהתאם לגובה ולמיקום.

שלושת המתחמים שקועים ביחס לסביבתם ומאפשרים התנתקות ברמה הויזואלית והקולית מהסביבה האורבנית הרוחשת. המעבר בינהם הוא בשיפוע מתון המאפשר נגישות והליכה נעימה. העליה והירידה בין המפלסים מתאפשרת במערך של מדרגות, דרגנועים ומעליות בהתאם לגובה ולמיקום.

אחת הבעיות האקוטיות של חולים ומבקרים בבתי חולים, הינה בעיית ההתמצאות. הפתרון המוצע כאן, הלוקח השראתו משיטת פסי הצבע המובילים ליעד בחדרי מיון, מהותו היא 5 פסי צבע המוטבעים בשבילי ההליכה, מלווים במלל מוטבע גם הוא, כך שכל צבע מוביל לאזור מוגדר בבית החולים (או לכיוון העיר, בפס הזורם מערבה) ויכול להתפצל בהמשך לפסים נוספים בהתאם למחלקות ולאגפים השונים. 

חתך.png
הדמיה גשר שיבא
הדמיה גשר שיבא
הדמיה גשר שיבא

© 2019 by studio85

עיצוב ובניית אתרים: wix&me 

רוצים לשמור איתי על קשר ולקבל הודעה בכל פעם שפוסט חדש עולה לבלוג?

אשמח אם תצטרפו לרשימת התפוצה.

אני לא מטרידה ולא מעבירה הלאה את הפרטים - רק שולחת לכם מייל בכל פעם שעולה פוסט חדש לבלוג או במקרים נדירים בהם יש משהו חשוב אחר.